Nieuws

4 mei 2023 - Nationale herdenkingsdag: Jaarthema: Leven met oorlog

Ook dit jaar wordt in Purmerend stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien.

Onderstaand het programma

  • 18.50 uur Vertrek herdenkingstocht vanaf de Kaasmarkt
  • 19.20 uur Aankomst bij verzetsmonument aan Jaagweg,
    Leggen bloemen/kransen
    De stoet keert terug via dezelfde route naar de Kaasmarkt.
  • 19.40 uur Aankomst op de Kaasmarkt. Leggen bloemen/kransen
  • 19.59 uur Trompettist blaast 'signaal Taptoe'
  • 20.00 uur Twee minuten stilte.
  • 20.02 uur Trompettist blaast ‘Het Wilhelmus’ 1e en 6e couplet
  • 20.05 uur Toespraak burgemeester Ellen van Selm
  • 20.10 uur Toespraak voorzitter 4-5 mei comité, de heer Dick Blokker
  • 20.10 uur Voordracht dichter Sebastiaan Stroosnijder
  • 20.15 uur Aansluitend is er een gratis toegankelijke herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt.

Programma Nicolaaskerk:
- Inleidend orgelspel door Peter van Voorst
- Presentator en verteller Gerard Wegman
- Het concert wordt verzorgd door:
Koor ‘FF Sleutelen’ o.l.v. Agnes Kauffman
Opleidingsorkest Harmonie Crescendo/Kunst na Arbeid o.l.v Wim Klaver
Blazerskwintet Crescendo o.l.v. Wim Klaver
Na afloop wordt een kopje koffie/thee aangeboden.

De Lutherse kerk organiseert voorafgaand aan de herdenkingstocht van 18.15 uur tot 18.50 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Lutherse kerk (Hoogstraat 18)

Om 18.00 uur is er de jaarlijkse herdenking bij het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ aan de Zuiderweg 41 in Zuidoostbeemster. Dit is opgericht ter nagedachtenis aan twee RAF-piloten die op 19 augustus 1940 zijn omgekomen nadat hun vliegtuig boven de Beemster was neergeschoten. Namens de gemeente zal wethouder Natalie Saaf Pasteuning aanwezig zijn.

De herdenking in de Middenbeemster zal plaatsvinden op ‘het Landje’, hoek Rijperweg/Middenweg vanaf 19.45 uur. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Natalie Saaf-Pasteuning.

De herdenkingsdienst in De Purmer start om 19.45 uur bij de Purmerkerk. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door gemeentesecretaris Arjan Heiner.

Dit jaar wordt voor de eerste keer een herdenking georganiseerd door bewoners van de Anne Franklaan, bij het beeldje van Anne Frank. Wethouder Coen Lageveen zal hierbij aanwezig zijn. Aanvang 19.30 uur

Om 20.30 uur speelt in theater de Purmaryn een gratis voorstelling met de titel ‘in flarden’. Een voorstelling over oorlog, maar vooral over opgroeien in een wereld die in de war is.
De voorstelling is een initiatief van Theater de Verbeelding, theater de Purmaryn en NKT Theaterschool, in samenwerking met het 4 en 5 mei comité Purmerend en Stichting theater na de Dam.
Theatermaker en regisseur Tim Schuitvlot begeleidde 17 NKT leerlingen in de leeftijd van
12 – 19 jaar bij de realisatie van hun Theater na de Dam-productie: ‘In flarden’.
Meer informatie vindt u op www.nkt.nl/theaternadedam

Het filmhuis (Kerkstraat 11) vertoont om 20.30 uur de Nederlandse documentaire ‘Het verzwijgen’, toegang is gratis
Meer informatie vindt u op www.filmhuispurmerend.nl

VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND!

Nog geen twee duizend kilometer van Purmerend – net zover als van Nederland naar Spanje of Turkije – hebben kinderen te maken met het verdriet en de ellende van een oorlog. Veel Oekraïense kinderen hebben met hun ouders een veilig onderdak kunnen vinden in Purmerend. Hier kunnen ze nog genieten van de vrijheid en rust die ze tot voor kort in hun eigen land hadden.

In de periode 1940 – 1945, de Tweede Wereldoorlog, leefden we in Nederland onder een verglijkbare angstige situatie. Het einde van deze ellendige periode vieren we nog steeds ieder jaar op Bevrijdingsdag 5 mei. In Purmerend vieren we dat o.a. met een kindervrijmarkt.

BEVRIJDINGSDAG KINDERVRIJMARKT
Op vrijdag 5 mei a.s. vindt ter gelegenheid van de Bevrijdingsdag de jaarlijkse kindervrijmarkt in wijkpark De Driegang plaats.

Lees meer: VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND!

Herdenking Februaristaking

Op zaterdag 23 februari jongstleden woonden burgemeester van Purmerend "Ellen van Selm" en afgevaardigde van het comité 4 en 5 mei "Kees Oudewortel" de herdenkingsdienst Februaristaking 1941 bij. De herdenking vond plaats bij het monument van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa.

Aanleiding van de staking waren de eerste razzia's in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. De toenmalige illegale CPN organiseerde deze staking met het motto 'STAAKT! STAAKT! STAAKT!'.

Lees meer: Herdenking Februaristaking