Geboortedatum

:

Zondag 22 juli 1917

Geboorteplaats

:

Purmer

Beroep

:

4e Stuurman

Overleden te

:

positie 51°45’ N. en 31°15’ W

Overlijdensdatum

:

Woensdag 17 maart 1943

Leeftijd

:

25 jaar

Woonde op

:

Purmerend

Begraafplaats

:

Zeemansgraf

Vak / Plaats

:

nvt

 

 

Simon Groot Jzn. werd op 22 juli 1917 in de Purmer geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij 4e stuurman op het koopvaardijschip 'Terkoelei' van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd NV. In een konvooi van 37 vrachtschepen met de codenaam HX- 229 voer de 'Terkoelei' met een lading zink, tarwe en post van New- York naar Belfast.

De Terkoelei was een Nederlands stoomvrachtschip van 5.158 ton. De Terkoelei was 128,70 m lang, 17,40 m breed en een diepgang van 7,90 m. Ze werd in 1923 voltooid op de Duitse scheepswerf van Blohm & Voss, Hamburg. De eigenaar was de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd NV. (W. Ruys & Zonen), Rotterdam, met aldaar haar thuishaven. Haar reisroute begon in Wallaroo, Australië, - Cristóbal, Cuba - vanuit New York met konvooi HX-229 - Belfast – Swansea, Wales, met 97 bemanningsleden aan boord. Haar lading bestond uit zink, tarwe en post.

Om 14.05 uur op 17 maart 1943 schoot de U-384 van Oblt. Hans-Achim von Rosenberg-Gruszcynski, drie torpedo’s naar konvooi HX-229, ten noordoosten van St. John's. Ze hoorden onder water drie ontploffingen en eisten de twee gezonken schepen en een ander beschadigd vrachtschip op als hun persoonlijke overwinning. Tezelfdertijd meldde de U-631 van Jürgen Krüger, het tot zinken brengen van een tanker met één torpedo. Het is onwaarschijnlijk dat de Coracero in konvooicolonnepost 92 en Terkoelei door dezelfde U-boot werden geraakt, blijkbaar had de U-384 het eerste schip tot zinken gebracht en de U-631 het laatstgenoemde, de Terkoelei.

De Terkoelei die onder bevel van kapitein J. C. H. L. Baan stond, had in konvooicolonnepost 104 gevaren, maar in de ochtend van 17 maart nam het Nederlandse cargoschip de colonnepost 91, als belangrijkste leidersschip van de stuurboordkolom over. Om 14.06 uur viel de U-631 het konvooi aan, dat al na minimum 18 seconden, een torpedotreffer kreeg en dat het zinken met veel lawaai werd gehoord. De bemanning, die uit Nederlanders, Laskaren en Britse artilleristen bestond, verlieten het zinkende schip in vier reddingsboten, maar vele Laskaren waren zo geschokt dat die er niet in slaagden om in twee reddingssloepen te stappen, vooraleer het schip kapseisde en het te ontruimen. Ze werden door de grote hoofdmast en de schoorsteen geraakt. De Terkoelei verging in positie 51°45’ N. en 31°15’ W. Er verdronken toen veel opvarenden, vooral onder de Laskaren waren er slachtoffers. De overlevenden werden opgepikt door HMS Mansfield (G 76) (LtCdr L.C. Hill, OBE) en brachten de overlevenden naar Gourock, Schotland. Van de 97 bemanningsleden, waaronder Simon Groot Jzn, kwamen er 39 manschappen om en 58 man overleefden deze scheepsramp.

bron : wikipedia

Informatie gevraagd

Heeft u meer informatie over Simon Groot Jzn, zoals verhalen, feiten, foto’s documenten, etc.?

Wij hopen dat u dit met ons en onze bezoekers wilt delen. Zo worden heden en verleden op een meer persoonlijke manier steeds dichter bij elkaar gebracht. U kunt via onze site direct uw gegevens aanleveren cq ons helpen de informatie te verbeteren.

Bij voorbaat dank, namens het 4 en 5 mei comité