Geboortedatum

:

Dinsdag 19 december 1916

Geboorteplaats

:

Purmerend

Beroep

:

Carrosserie-bouwer

Overleden te

:

Amsterdam

Overlijdensdatum

:

Donderdag 8 maart 1945

Leeftijd

:

28 jaar

Woonde op

:

De Kanaaldijk

Begraafplaats

:

Nieuwe Algemene Begraafplaats Purmerend

Vak / Plaats

:

AA / 10

 

Op de boerderij, gelegen aan de Kanaaldijk 53, woonde destijds de familie Kramer. Zij boden onderdak aan verschillende onderduikers. Ook werden hier gedropte wapens verzameld, verstopt en er werd mee geoefend.

Door verraad werd hier door de Duitsers op 28 februari 1945 een inval gedaan, waarbij 11 mensen werden opgepakt, waaronder ook Johannes Hendrikus Conijn. Zij werden naar Amsterdam gebracht naar de gevangenis aan de Weteringschans.

Tom Segers Sr. en burgemeester de Boer uit Obdam, die hier ook waren ondergedoken wisten de dans te ontspringen. Enkele dagen later werd een moordaanslag gepleegd op het Duitse kopstuk Rauter op de Woeste Hoeve op de Veluwe. Uit represaille werden deze gijzelaars op 8 maart 1945 met nog 35 anderen gefusilleerd aan de Amsteldijk in Amsterdam.

Foto van de begrafenis van Jan en Paul Conijn op de Katholieke Begraafplaats aan de Overweersepolderdijk. Jansje Tol Conijn -  de moeder van beide jongens -  kwam uit Volendam.
Op de foto zie je Opoe Tol op haar rug.

Bron : Jan Molenaar

Informatie gevraagd

Heeft u meer informatie over Johannes Hendrikus Conijn, zoals verhalen, feiten, foto’s documenten, etc.?

Wij hopen dat u dit met ons en onze bezoekers wilt delen. Zo worden heden en verleden op een meer persoonlijke manier steeds dichter bij elkaar gebracht. U kunt via onze site direct uw gegevens aanleveren cq ons helpen de informatie te verbeteren.

Bij voorbaat dank, namens het 4 en 5 mei comité