Geboortedatum

:

Dinsdag 13 november 1906

Geboorteplaats

:

Purmerend

Beroep

:

Transportarbeider

Overleden te

:

Amsterdam

Overlijdensdatum

:

Donderdag 8 maart 1945

Leeftijd

:

38 jaar

Woonde in

:

Neckerstraat 37 te Purmerend

Begraafplaats

:

Nieuwe Algemene Begraafplaats Purmerend

Vak / Plaats

:

AA / 8

 

Op de boerderij, gelegen aan de Kanaaldijk 53, woonde destijds de familie Kramer. Zij boden onderdak aan verschillende onderduikers. Ook werden hier gedropte wapens verzameld, verstopt en er werd mee geoefend.

Door verraad werd hier door de Duitsers op 28 februari 1945 een inval gedaan, waarbij 11 mensen werden opgepakt, waaronder ook Herman Meijer. Zij werden naar Amsterdam gebracht naar de gevangenis aan de Weteringschans.

Tom Segers Sr. en burgemeester de Boer uit Obdam, die hier ook waren ondergedoken wisten de dans te ontspringen. Enkele dagen later werd een moordaanslag gepleegd op het Duitse kopstuk Rauter op de Woeste Hoeve op de Veluwe. Uit represaille werden deze gijzelaars op 8 maart 1945 met nog 35 anderen gefusilleerd aan de Amsteldijk in Amsterdam.

Wie was Herman Meijer

Herman Meijer woonde op de Neckerstraat in het steegje naast de groentewinkel van Leegwater. Het was een arbeider die op zaterdag na het werk zich aankleedde in z'n zondagse pak en ging de huizen langs met het weekblad van de SDAP Vrijheid, Arbeid Brood. Het was een praat- graag mens van wie je niet direct zou verwachten dat hij in het gewapend verzet ging. Toch gebeurde dat. Binnenkort wordt dat buurtje waar hij woonde gesloopt. Dan is er niets meer wat aan die tijd herinnert.

Bron : Toon Capel (op het moment van schrijven 89 jaar jong)


Informatie gevraagd

Heeft u meer informatie over Herman Meijer, zoals verhalen, feiten, foto’s documenten, etc.?

Wij hopen dat u dit met ons en onze bezoekers wilt delen. Zo worden heden en verleden op een meer persoonlijke manier steeds dichter bij elkaar gebracht. U kunt via onze site direct uw gegevens aanleveren cq ons helpen de informatie te verbeteren.

Bij voorbaat dank, namens het 4 en 5 mei comité