Zondag 26 april vond de onthulling plaats van de plaquette  "Gevallen voor het vaderland"  op het erehof van de nieuwe begraafplaats in Purmerend plaats.

Deze plaquette is een wens vanuit de samenleving en is mogelijk gemaakt door de gemeente Purmerend, het UNC fonds en  het 4- 5 mei comité. Samen met de Oorlogsgravenstichting zijn er veel gegevens centraal verzameld, zij brengen het gezicht en het verhaal van de slachtoffers dichter bij het graf. Via de aanwezige QR code kunnen de bezoekers aan het Erehof een duidelijk beeld krijgen van de slachtoffers die vielen voor de vrede en vrijheid waarin wij leven.

De plaquette met daarop de namen, geboorte-  en overlijdensdatums van de 13 slachtoffers, werd officieel onthuld worden door mevrouw Klasien de Boer, (dochter van een van de verzetsstrijders) en de voorzitter van het 4- 5 mei comité, de heer Dick Blokker.

Mevrouw Tine Overeinder Slooten (haar oom was één van de  verzetsstrijders) heeft bij de onthulling het gedicht "De doden keren weer" voordragen, net zoals dat 70 jaar geleden heeft plaatsgevonden bij de herbegrafenis van de verzetsstrijders op 15 november 1945.

De onthulling was openbaar,  burgemeester Don Bijl en ook mevrouw Jessica Houweling, haar man is tijdens de vredesmissie in Afghanistan omgekomen, waren hierbij aanwezig.

Aansluitend aan de onthulling werd een fietstocht georganiseerd door Gilde gidsen langs markante oorlogspunten in Purmerend.

Het adres van de Nieuwe Algemene begraafplaats is Purmerweg 92 te Purmerend.


Video's Onthulling Plaquette d.d. zondag 26 april 2015

Welkomstwoord en speech door de heer Dick Blokker, voorzitter 4 en 5 mei comité


Voordracht gedicht “De doden keren weer” -  net zoals dat 70 jaar geleden heeft plaatsgevonden bij de herbegrafenis van de verzetsstrijders op 15 november 1945 -  door mevrouw Tine Overeinder Slooten, haar oom was één van de  verzetsstrijders.


Onthulling plaquette door mevrouw Klasien de Boer (dochter van een van de verzetsstrijders) en de heer Dick Blokker.


Rondgang langs plaquette door aanwezigen en genodigden