De KP-Waterland (Knokploeg Waterland) was niet de enige verzetsgroep in Waterland, maar wel een zeer actieve. De KP werd begin 1944 opgericht door een aantal LO-ers (Landelijke organisatie voor de hulp aan Onderduikers). Doordat het aantal onderduikers steeds meer groeide (onder andere door de arbeidsinzet), nam de behoefte aan middelen en bonnen steeds verder toe en werd ook de behoefte aan een bewapende groep steeds meer gevoeld.
Nadat in juni 1944 de Geallieerde invasie in Normandië was begonnen en Nederland in september zijn Dolle Dinsdag beleefde werden alle hens aan dek geroepen voor de beslissende slag tegen de bezetters.
In heel Waterland werden KP-groepen gevormd. Toen de bevrijding toch nog een lange hongerwinter op zich liet wachten hield men zich bezig met droppings, voedselkraken ten behoeve van onderduikers en gaarkeukens en sabotage. De KP-Waterland werd vanaf het begin geleid door Koen Rozendaal, Han de Vries en Ben Kooyman. Na de arrestatie van Koen Roozendaal - in juli 1944 - nam Bert Snijder het roer van Koen over.
Het hoofdkwartier van KP-Waterland bevond zich op de boerderij van Anton en Aagje Ham aan de Westerweg 38 in de Purmer, later bewoond door de familie Koopman en thans bewoond door de familie Scholten.
Naast eerdergenoemd adres bevonden zich op de Westerweg nog vier boerderijen waar de onderduikers verbleven. Dit waren de boerderijen van de families Bol, Box, Kalverboer en Klooker.
Achter de boerderij van de familie Ham werden door Lancaster Vliegtuigenwapenonderdelen, munitie, voedsel en sigaretten gedropt met behulp van parachutes. Het moment van een dropping werd via de radio bekend gemaakt. Familie Ham luisterde naar een Belgisch radiostation welke codeberichten uit Engeland doorzond. De code "Melk is goed voor elk" gaf aan dat er een zending onderweg was. Onderduikers haalden de gedropte pakketten uit het weiland van de familie Ham, het huidige Purmerbos.
Foto van de familie Ham met op de voorgrond een door de Lancaster vliegtuigen afgeworpen pakket.
bron : Boek "Volendam hoe arm het was en hoe ver", geschreven door Kees Bootsman en uitgegeven door Nooy's drukkerij in 1977
Bij onze speurtocht naar oud materiaal vonden wij een brief, geschreven door C. (Willy) Bootsman, van KP-Waterland aan de familie Koopman op de Westerweg in Purmerend-Purmer. In 1982 bracht Willy een bezoek aan deze familie.
U kunt deze brief openen door onderaan dit artikel de bijlage te openen.