Joodse Gemeenschap

Verhaal Joodse familie Zwart

Broche van Clara Zwart

Onderzoek naar lot Purmerendse inwoners met een Joodse achtergrond

De Joodse gemeenschap in Purmerend voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is klein. Onderzoek heeft ons geleerd dat vijf van hen vanwege die achtergrond zijn gedeporteerd en vermoord: Jeanette Heigmans, bewoonster van De Rusthoeve, de drie gezinsleden Zwart, en een nauw bij het gezin betrokken familielid, veehandelaar Abraham Cortissos. Het gezin Zwart woonde op Thorbeckekade 12. Cortissos, broer van Zwart’s eerste vrouw, verbleef daar vaker, en staat in 1942 ook op dat adres geregistreerd. 

Lees meer: Verhaal Joodse familie Zwart

Stolpersteine bij de Rusthoeve

Herdenken is niet alleen voor hen die zich de oorlog kunnen herinneren. Het is juist ook voor hen die de oorlog niet hebben meegemaakt. Voor de kinderen van hen die het meemaakten, voor hun kleinkinderen en voor de volgende generaties. Bovendien draagt het herdenken bij aan het besef van massaliteit en vormt het een aansporing voor reflectie en educatie over de Tweede Wereldoorlog.

De oorlogs- en herdenkingsmonumenten in Purmerend zijn een plaats om te herdenken en te herinneren en om bezoekers te confronteren met de gevolgen van waanzin, racisme en discriminatie.

Lees meer: Stolpersteine bij de Rusthoeve

Struikelstenen in de Hazepolder

4 Stolpersteine bij Thorbeckeweg 12

De Duitse kunstenaar Gunther Demnig plaatste op donderdag 3 oktober vier Stolpersteine (struikelstenen) in het trottoir voor de woning aan de Thorbeckekade 12. Op de stenen staan de namen van het joodse gezin Zwart, bestaande uit Jacob, echtgenote Jeanette Engelsman en zoon Juda. Zij zijn in 1942 naar Auschwitz gedeporteerd en daar vermoord. De broer van Jacobs eerste vrouw, Abraham Cortissos, onderging een jaar later hetzelfde lot in Sobibor. Op de stenen van tien bij tien centimeter is in een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.

Lees meer: Struikelstenen in de Hazepolder