Algemene Informatie

Fusillade Hollandia Jaagweg

Onderdeel van de jaarlijkse dodenherdenking in Purmerend is de Stille Tocht naar het gedenkteken aan de Jaagweg. Op deze plek werden A.J.J. Breetveld uit Tiel, J.P. Schipper uit Amsterdam en K. de Graaf uit Den Haag op 15 december 1944 doodgeschoten.

Tijdens de Hongerwinter van 1944 lagen vijfhonderd balen suiker opgeslagen op de zolder van melkfabriek Hollandia aan de Jaagweg. Er was een enorm gebrek aan alles en zelfs op de bon was geen suiker meer te krijgen.

Om de Duitse Wehrmacht te bevoorraden kreeg de fabriek opdracht vanuit het hoofdkantoor om vierhonderd balen suiker te verschepen naar Vlaardingen. Het moest in het geheim gebeuren om eventuele aanslagen van het verzet te voorkomen.

Lees meer: Fusillade Hollandia Jaagweg

Een Silbertanne-moord

Op 4 augustus 1944 (de dag dat de familie Frank en andere onderduikers uit het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam werden gehaald) werden er in Purmerend en in de Beemster 2 mensen vermoord. Het waren Johannes Kolijn, wonende aan het Venediën 9 te Purmerend en Dirk Ubbels wonende aan de Oostdijk in de Beemster.

De daders waren twee mannen geweest, die er snel in een auto met nog 2 medeplichtigen vandoor gingen. Na de oorlog (23 april 1947) verklaarde de Duitse SD-er Hans Ernst Harders, dat er in 1943 een speciaal commando was gevormd om aanslagen van het verzet te beantwoorden. Deze moordactie kreeg de codenaam “Silbertanne Aktion”.

Bij de moorden werden meestal Engelse wapens en patronen gebruikt. Het moest er dan op lijken dat het verzet deze moorden zou hebben gepleegd. Totaal 56 Nederlandse burgers kwamen door zo’n Silbertanne Aktion om het leven. Tegen één gedode NSB-er werden drie onschuldige burgers gedood.

Lees meer: Een Silbertanne-moord