Elias wordt postuum kort na de oorlog een Verzetsherdenkingskruis toegekend voor zijn verzetswerk in de oorlog. Dit kruis is uiteindelijk via zijn familie en mevrouw Ytje Cnossen terecht gekomen bij het de voorzitter van het 4/5 mei comité Purmerend.
In het kader van de fusie met de Beemster vonden wij het een mooie oplossing om het Verzetsherdenkingskruis via een video opname over te dragen aan het 4 mei comité Beemster.
Op 4 mei zal tijdens de herdenkingsdienst in de Beemster en in Purmerend deze worden getoond.
Het kruis komt onder de hoede van het Historisch Genootschap Beemster. Daarmee krijgt het een permanente en waardige plek in de vitrine van de Erfgoedkamer in het Voorhuis Westerhem.
Van Elias Doets zijn ook een hofje in Purmerend en een straat in de Beemster naar hem vernoemd. Zijn naam staat ook op het Monument op ’t Landje in de Middenbeemster. Elias heeft vooral in de laatste periode van de 2e wereldoorlog hand en spandiensten verricht voor het verzet. Hulp bij droppings, het monteren van wapens. Dat soort ondersteunende activiteiten. Hij was vertrouwensman van de KP Waterland. In die tijd is hij als timmerman woonachtig in Zuidoostbeemster.
Tijdens een bijeenkomst 28 februari 1945 in hun onderkomen in de boerderij van Kramer aan de Kanaaldijk worden elf mensen als gevolg van verraad opgepakt. Ze worden afgevoerd naar de gevangenis aan de Weteringsschans in Amsterdam. Als begin maart een aanslag wordt gepleegd op de SS officier Rauter, wordt als represaille op diverse plaatsen in Nederland een grote groep gevangenen op 8 maart gefusilleerd. Waaronder Elias (27 jaar jong) en zijn mede strijders. Uiteindelijk worden ze allen op 15 november 1945 herbegraven op het Erehof van de Algemene Begraafplaats in Purmerend. Meer dan drieduizend mensen zijn daarbij aanwezig.