In samenwerking met het Waterlands Archief, het Purmerends Museum en het 4 en 5 mei comité Purmerend zijn de onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis in boekvorm door Jaap haag uitgebracht.

In zijn onderduikherinneringen vertelt Meijer van der Sluis het verhaal hoe hij en zijn broer Simon in Noord-Holland boven het IJ (Purmerend, Etersheim en Warder) aan de Shoah of Holocaust zijn ontkomen. Hun zoektocht naar een veilig onderduikadres begon in 1942, het jaar waarin hun ouders en hun jongere zusje door de nazi’s werden opgepakt en in Auschwitz werden vermoord.

Het is een verhaal dat Meijer van der Sluis vaak op scholen verteld heeft, om jonge generaties ervan te doordringen wat mensen elkaar aan kunnen doen.
Naast langere periodes bij de gebroeders Logger, de familie Moerbeek en het echtpaar Van Braam in Purmerend hebben Meijer en zijn broer kortere tijd bij nog heel wat andere mensen doorgebracht, onder andere bij het domineesechtpaar Schipper-Kuiper in Etersheim. Maar het gevaar van ontdekking dwong hen vaak weer naar een ander adres te gaan. Het is een aangrijpend en beklemmend, maar door de zorg en gastvrijheid van vele onderduikgevers, ook een indrukwekkend verhaal.

Na het droevige nieuws over het overlijden van Meijer van der Sluis is het eerste exemplaar van het boek ‘Van het ene onderduikadres naar...’ op vrijdagmiddag 31 januari door burgemeester Don Bijl overhandigd aan de dochter en kleinzoon van Meijer en Ted van der Sluis.

Het boek is nu te koop bij boekhandel Het Leesteken voor € 12,50. En na de coronacrises bij het Purmerends museum, het Waterlands Archief en V.H.P.

De NPO heeft een indrukwekkende documentaire gemaakt over Meijer van der Sluis en zijn vrouw Tedje. Zie: https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2018/mei/tedje-en-meijer-de-belofte-van-liefde.html