Nieuws

Droevig bericht: Ons 4-5 mei comitélid Peter Stiphout is op 13 november overleden

Vanaf de oprichting was Peter als secretaris betrokken bij ons comité. Hij was een zeer loyaal, bijzonder actief en fijn mens om mee samen te werken. Wij zullen hem missen.

Dick Blokker
Voorzitter 4-5 mei comité

In Memoriam:
Peter Stiphout

Op 13 november 2023 verliest Peter Stiphout de ongelijke strijd tegen zijn slopende ziekte. Na zijn militaire loopbaan, waaronder een Vredesmissie naar Cambodja, zet Peter zich in voor hulp aan andere veteranen en hun familie. Peter is geen man die zich op de borst klopt over wat hij allemaal doet, maar een helper zonder veel woorden. ’Gewoon doen, publiciteit is niet nodig’. Kort voor zijn laatste verjaardag vertelt Peter in vertrouwde omgeving zijn verhaal.
Peter Stiphout heeft het op zestienjarige leeftijd allemaal wel gezien en monstert in 1960 aan bij de Koninklijke Marine als matroos der 3e klasse. De laagste rang, ‘maar ja, je moet ergens beginnen’. Peter wordt administrateur en dat betekent veelal in een kantoor aan de wal werken in plaats van op een marineschip de wereldzeeën bevaren. Meer van de wereld zien, komt toch op zijn pad, want als hij in 1992 bij zijn meerdere wordt geroepen krijgt hij te horen ‘pak je plunjezak maar, je gaat voor een half jaar op Vredesmissie naar Cambodja’. Voor Peter een totale verrassing. “Ik weet niet eens waar het ligt en nee zeggen is niet mogelijk, want dan ga je de dienst uit.”

Lees meer: Droevig bericht: Ons 4-5 mei comitélid Peter Stiphout is op 13 november overleden

4 mei 2023 - Nationale herdenkingsdag: Jaarthema: Leven met oorlog

Ook dit jaar wordt in Purmerend stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien.

Onderstaand het programma

 • 18.50 uur Vertrek herdenkingstocht vanaf de Kaasmarkt
 • 19.20 uur Aankomst bij verzetsmonument aan Jaagweg,
  Leggen bloemen/kransen
  De stoet keert terug via dezelfde route naar de Kaasmarkt.
 • 19.40 uur Aankomst op de Kaasmarkt. Leggen bloemen/kransen
 • 19.59 uur Trompettist blaast 'signaal Taptoe'
 • 20.00 uur Twee minuten stilte.
 • 20.02 uur Trompettist blaast ‘Het Wilhelmus’ 1e en 6e couplet
 • 20.05 uur Toespraak burgemeester Ellen van Selm
 • 20.10 uur Toespraak voorzitter 4-5 mei comité, de heer Dick Blokker
 • 20.10 uur Voordracht dichter Sebastiaan Stroosnijder
 • 20.15 uur Aansluitend is er een gratis toegankelijke herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt.

Programma Nicolaaskerk:
- Inleidend orgelspel door Peter van Voorst
- Presentator en verteller Gerard Wegman
- Het concert wordt verzorgd door:
Koor ‘FF Sleutelen’ o.l.v. Agnes Kauffman
Opleidingsorkest Harmonie Crescendo/Kunst na Arbeid o.l.v Wim Klaver
Blazerskwintet Crescendo o.l.v. Wim Klaver
Na afloop wordt een kopje koffie/thee aangeboden.

De Lutherse kerk organiseert voorafgaand aan de herdenkingstocht van 18.15 uur tot 18.50 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Lutherse kerk (Hoogstraat 18)

Om 18.00 uur is er de jaarlijkse herdenking bij het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ aan de Zuiderweg 41 in Zuidoostbeemster. Dit is opgericht ter nagedachtenis aan twee RAF-piloten die op 19 augustus 1940 zijn omgekomen nadat hun vliegtuig boven de Beemster was neergeschoten. Namens de gemeente zal wethouder Natalie Saaf Pasteuning aanwezig zijn.

De herdenking in de Middenbeemster zal plaatsvinden op ‘het Landje’, hoek Rijperweg/Middenweg vanaf 19.45 uur. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Natalie Saaf-Pasteuning.

De herdenkingsdienst in De Purmer start om 19.45 uur bij de Purmerkerk. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door gemeentesecretaris Arjan Heiner.

Dit jaar wordt voor de eerste keer een herdenking georganiseerd door bewoners van de Anne Franklaan, bij het beeldje van Anne Frank. Wethouder Coen Lageveen zal hierbij aanwezig zijn. Aanvang 19.30 uur

Om 20.30 uur speelt in theater de Purmaryn een gratis voorstelling met de titel ‘in flarden’. Een voorstelling over oorlog, maar vooral over opgroeien in een wereld die in de war is.
De voorstelling is een initiatief van Theater de Verbeelding, theater de Purmaryn en NKT Theaterschool, in samenwerking met het 4 en 5 mei comité Purmerend en Stichting theater na de Dam.
Theatermaker en regisseur Tim Schuitvlot begeleidde 17 NKT leerlingen in de leeftijd van
12 – 19 jaar bij de realisatie van hun Theater na de Dam-productie: ‘In flarden’.
Meer informatie vindt u op www.nkt.nl/theaternadedam

Het filmhuis (Kerkstraat 11) vertoont om 20.30 uur de Nederlandse documentaire ‘Het verzwijgen’, toegang is gratis
Meer informatie vindt u op www.filmhuispurmerend.nl

VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND!

Nog geen twee duizend kilometer van Purmerend – net zover als van Nederland naar Spanje of Turkije – hebben kinderen te maken met het verdriet en de ellende van een oorlog. Veel Oekraïense kinderen hebben met hun ouders een veilig onderdak kunnen vinden in Purmerend. Hier kunnen ze nog genieten van de vrijheid en rust die ze tot voor kort in hun eigen land hadden.

In de periode 1940 – 1945, de Tweede Wereldoorlog, leefden we in Nederland onder een verglijkbare angstige situatie. Het einde van deze ellendige periode vieren we nog steeds ieder jaar op Bevrijdingsdag 5 mei. In Purmerend vieren we dat o.a. met een kindervrijmarkt.

BEVRIJDINGSDAG KINDERVRIJMARKT
Op vrijdag 5 mei a.s. vindt ter gelegenheid van de Bevrijdingsdag de jaarlijkse kindervrijmarkt in wijkpark De Driegang plaats.

Lees meer: VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND!