Jaarthema: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid

Ook dit jaar wordt in Purmerend stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien.

In Purmerend vertrekt om 18.50 uur de herdenkingstocht vanaf de Kaasmarkt naar het verzetsmonument aan Jaagweg in aanwezigheid van burgemeester Ellen van Selm.
Aan de Jaagweg en op de Kaasmarkt zullen kransen/bloemen worden gelegd.
Na de 2 minuten stilte zal het Nationale volkslied Het Wilhelmus worden gezongen samen met het Pop Musical Koor Purmerend. Daarna spreken de burgemeester en de voorzitter 4-5 mei comité, de heer Dick Blokker. Zangeres Lisa Carmen zingt afsluitend een lied over Vrede en Vrijheid

Aansluitend is er een gratis toegankelijke herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk.
Het concert wordt verzorgd door:
Pop Musical Koor Purmerend o.l.v. Patrice van Opstal
Emma Scholte en Sophia de Bie leerlingen van de Trifoliumschool lezen een gedicht voor.
Jan Willem van den Bosch, docent Jan van Egmondcollege, spreekt over “Vrede”
Tjerk Hiemstra draagt het gedicht voor “In Vogelvlucht”

Na afloop wordt een kopje koffie/thee aangeboden.
De Lutherse kerk organiseert ook dit jaar een herdenkingsbijeenkomst met als thema 'Herdenken is trouw zijn'. Aanvang om 18.00 uur. Er is ruimte voor bezinning, gesproken woord, luisteren naar muziek en samenzang. De bijeenkomst staat onder leiding van de Doopsgezinde predikant Jarek Kubacki uit Leiden. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door Erica Ernsting. De dienst zal tot 18.45 uur duren zodat u de mogelijkheid heeft om aan te sluiten bij de tocht.

Om 18.00 uur is er de jaarlijkse herdenking bij het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ aan de Zuiderweg 41 in Zuidoostbeemster. De herdenkingsbijeenkomst is opgericht ter nagedachtenis aan twee RAF-piloten die op 19 augustus 1940 zijn omgekomen nadat hun vliegtuig boven de Beemster was neergeschoten. Namens de gemeente zal wethouder Natalie Saaf Pasteuning aanwezig zijn.
De herdenking in de Middenbeemster zal plaatsvinden op ‘het Landje’, hoek Rijperweg/Middenweg vanaf 19.45 uur. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Natalie Saaf-Pasteuning.

Er wordt een herdenking georganiseerd door bewoners van de Anne Franklaan, bij het beeldje van Anne Frank. Wethouder Coen Lageveen zal hierbij aanwezig zijn. Aanvang 19.30 uur

De herdenkingsdienst in De Purmer start om 19.45 uur bij de Purmerkerk. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Chris Boer en gemeentesecretaris Manja van der Weit.

Op 4 mei hebben Theater de Purmaryn en De Verbeelding weer een voorstelling geprogrammeerd onder de noemer ‘Theater na de Dam’. Dit jaar is het de voorstelling
‘Het Bittere Kruid’ door theatergroep Studio Antigone. Het is een bewerking van het gelijknamige boek van Marga Minco. De voorstelling begint aansluitend op de herdenking op de Kaasmarkt om 20.30 uur in de kleine zaal van theater De Purmaryn.
De toegang is gratis! Meer informatie vindt u op www.depurmaryn.nl/agenda/seizoen-2023-2024/theater-na-de-dam

Het filmhuis (Kerkstraat 11) vertoont om 20.30 uur een film, gebaseerd op de roman ‘Wakolda’ van filmmaakster Lucía Puenzo. De voorstelling is gratis.
Patagonië, 1960. Een Duitse dokter verblijft lange tijd in het hotel dat door een Argentijnse familie gerund wordt en raakt gefascineerd door hun ziekelijke dochtertje. De familie is blij met de charismatische man met zijn elegante manieren en medische kennis, totdat ze achter zijn sinistere verleden komt.
Meer informatie vindt u op www.filmhuispurmerend.nl

Klik hier en ga naar de agenda van 4 mei 2024