Beemster

Herdenken en vieren: 4 mei in Zuidoostbeemster

Op 4 mei herdenken we de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. In Zuidoostbeemster herdenken we die avond ook de dappere bemanning van Blenheim-bommenwerper van 114 Squadron RAF. Deze herdenkingsdienst wordt georganiseerd door de Royal Air Forces Association (RAFA)
De bemanning van de Blenheim R 3892 waren:

 • Sergeant Kenneth Dobb Pilot
 • Sergeant Anthony Stevenson Observer
 • Sergeant Alexander Pillans WOP/AG

Sergeant Andrew Stevenson had de kans om net op tijd het vliegtuig per parachute te verlaten. Hij werd door de lokale bevolking geholpen maar later toch krijgsgevangen gemaakt.

Piloot Dobb en WO/AG Sgt. Pillans hebben het niet overleefd en zijn met hun vliegtuig neergestort. Het vliegtuig heeft zich diep in de grond geboord. Deze plek is hun laatste rustplaats geworden en daar vindt ook de herdenking plaats.
Kom vanaf 17.00 uur naar de crashlocatie aan de Zuiderweg 41. Onder begeleiding van een doedelzakspeler lopen we om 17.55 uur de 100 meter naar het veldgraf.
Twee vliegtuigen, de zogenoemde Edambusters gevlogen door leden van de RAFA, zullen een flypast uitvoeren als eerbetoon aan de gesneuvelde bemanningsleden.
U bent van harte welkom om bloemen of een krans te leggen. Laat ons samen stilstaan bij de offers die zijn gebracht en de vrijheid vieren die we dankzij hen hebben.
Deze herdenkingsdienst is een bijzondere gelegenheid om de moed en opoffering van degenen die vochten voor onze vrijheid te herdenken. We hopen u te mogen verwelkomen op 4 mei.

Details:

 • Datum: 4 mei 2024
 • Tijd : 17.30 uur - 18.30 uur
 • Locatie: Crashlocatie en veldgraf bemanning Blenheim-bommenwerper, Zuiderweg 41, Zuidoostbeemster

Programma:

 • 17.30 uur: Ontvangst
 • 17.55 uur: Gang naar het veldgraf onder begeleiding van doedelzakspeler en aanvang herdenkingsdienst
 • 18.10 uur: Flypast met 2 Edambusters van de RAFA
 • 18.20 uur: vervolg herdenkingsdienst en bloem- of kranslegging
 • 18.30 uur: einde

 

Meer informatie:

Website: https://branch.rafa.org.uk/amsterdam/
Facebook: https://branch.rafa.org.uk/amsterdam/

Laten we samen de herinnering levend houden en de vrijheid vieren!

 

4 Mei herdenking Beemster

Ook dit jaar vinden er zowel op de Zuiderweg in Zuidoostbeemster als bij ’t Landje in Middenbeemster 4 mei herdenkingen plaats. Het 4 mei Comité Beemster nodigt u van harte uit om hieraan deel te nemen.

Zuiderweg 41 Zuidoostbeemster

Sedert 1972 organiseert de Royal Air Forces Association (RAFA) bij het oorlogsgraf op het land van akkerbouwer Jan van Kempen een herdenking. Om 18.00 uur loopt de stoet vanaf de boerderij naar het graf. De gehele ceremonie duurt ongeveer een half uur. Naast het gesproken woord, het leggen van de kransen door verschillende organisaties en het moment van stilte, is er ook voor de overige aanwezigen mogelijkheid om bloemen bij het graf neer te leggen. Omdat er zeer beperkte parkeergelegenheid is, wordt belangstellenden gevraagd zo veel mogelijk met ander vervoer te komen.

’t Landje Middenbeemster

Ook dit jaar vindt de herdenking uitsluitend plaats op ’t Landje in Middenbeemster. Rond het oorlogsmonument en de plaquette aldaar. Klokslag 19.45 uur vertrekt een stoet met genodigden vanuit Brasa richting het monument. Ook daar zal de herdenking rond bepaalde rituelen voltrekken. Met verhalen, muziek, woorden. Om 20.00 uur wordt een moment stilte gehouden. Daarna zullen kransen en bloemen neergelegd worden. Rond 20.15 uur zal de ceremonie afgelopen zijn en kunnen aanwezigen de door bewoners van Breidablick uitgereikte bloemen neerleggen op het muurtje voor de plaquette. Uiteraard bent u ook vrij om zelf meegenomen bloemen rond het monument of de plaquette te leggen.

Dit jaar zullen leerlingen van basisschool de Bloeiende Perelaar uit Zuidoostbeemster een onderdeel van het programma voor hun rekening nemen.

Vlaggen

We vragen bewoners deze dag de Nederlandse driekleur halfstok te hangen. Bij het voormalige gemeentehuis en op ’t Landje zal van gemeentewege de vlag halfstok hangen.

Organisatie

De herdenking in Middenbeemster wordt georganiseerd door het 4 mei comité Beemster. In nauwe samenwerking met het Gemeentebestuur en de Stichting Beemster Gemeenschap. Voor vragen kunt u terecht bij de ceremoniemeester van deze herdenking Mart Hellingman,de voorzitter van het comité Nelleke Ordeman-Noome: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..